Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Legaal en illegaal vuurwerk

legaalvuurwerk2.jpg (38 Kb)

Er is ‘legaal’ vuurwerk. Dat is vuurwerk dat is goedgekeurd en wettelijk is toegestaan. En er is illegaal of verboden vuurwerk. 

Legaal vuurwerk

Vuurwerk dat je in de winkel koopt, moet voldoen aan een aantal eisen. Dit is bedoeld om het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk te maken. Als je dit vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing heb je weinig kans op ongelukken.

Illegaal vuurwerk

Strijkers, lawinepijlen, mortierbommen, flowerbeds, Chinese rollen en Superblitzknallrakete zijn voorbeelden van illegaal vuurwerk. Ze zijn verboden, omdat ze levensgevaarlijk zijn. Als je dit vuurwerk afsteekt, kun je een flinke boete of taakstraf krijgen.

Pas op voor ongelukken!

Strijkers hebben een veel zwaardere explosieve lading dan gewone rotjes. Ze hebben ook een hele korte lont. Daarom zorgen ze al snel voor brandwonden en schade aan ogen en handen.

Ook met een Chinese rol moet je oppassen. Je hebt al kans om gewond te raken als je binnen 20 meter afstand van de rol staat!

Hoe herken je goedgekeurd vuurwerk?

Koop vuurwerk alleen bij de erkende verkoopadressen. Deze kun je  herkennen aan het opschrift: ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Koop alleen vuurwerk op 29, 30 of 31 december. Op andere dagen van het jaar is vuurwerk verboden.

Op de verpakking van goedgekeurd vuurwerk staat in het Nederlands:

  • 'Geschikt voor particulier gebruik'
  • wat voor soort vuurwerk het is
  • de naam en het adres van de fabrikant en de Nederlandse importeur of handelaar
  • een artikelnummer van de fabrikant
  • een heldere gebruiksaanwijzing .

Wist je dat....

  • als een mortierbom op 2 meter afstand ontploft, je doof kunt worden?
  • en dat de lucht die je dan inademt je longen kan beschadigen?