Top of this page
Skip navigation, go straight to the content

Kazerne Amstelveen

Oranjebaan 1, Amstelveen

amstelveen_depasopgerichtevrijwilligebrandweervannieuwer-amstelin1925.jpg (67 Kb)

De pas opgerichte vrijwillige brandweer van Nieuwer-Amstel in 1925

Korte geschiedenis
Het is nauwelijks voor te stellen, maar de gemeente Amstelveen (vroeger Nieuwer-Amstel geheten) strekte zich ooit uit tot ongeveer het Rembrandtplein in Amsterdam. In de loop van de afgelopen eeuwen werden er steeds meer stukken door de groei van Amsterdam verorberd, maar in 1892 had men een heuse eigen beroepsbrandweer, aangevuld met vrijwillige korpsen. De kazerne stond (en staat nog) aan de Van Baerlestraat tegenover het Concertgebouw. In 1896 werd Nieuwer-Amstel door een grote annexatie weer een landelijke gemeente met alleen dienstplichtige brandweer. Dat veranderde toen in 1922 een autospuit werd gekocht en er een vrijwilligerskern rondom het voertuig werd opgebouwd. De garage stond achter het oude raadhuis in wat nu het oude dorp is. Het korps groeide en bloeide – net als Amstelveen zelf - en verhuisde in 1965 naar een moderne kazerne aan de Fokkerlaan, waar oorspronkelijk ook andere gemeentelijke diensten werden gehuisvest. Later werd het hele gebouw van de brandweer, kwam er een alarmcentrale voor de regio Amstelland-de Meerlanden en werd de garage van Gemeentewerken aan de achterkant er bij getrokken. Vanaf 1972 kwamen er ook beroepsbrandweerlieden bij het korps en langzaamaan is het gegroeid tot wat het nu is.
In april 2003 kon men – na jaren van uitstel – een gloednieuw brandweerpaleis aan de Oranjebaan betrekken, waarna ook Amsterdam-Buitenveldert bij het uitrukgebied kon worden getrokken.
Vele branden woedden er in Amstelveen, maar de prima organisatie van het korps zorgde er voor dat het bijna nooit landelijke proporties kreeg. Spectaculair waren de branden in het bowlingcentrum van Peter Post in 1973 en in de Meent in 1987. Verder heeft het korps zich vooral verdienstelijk gemaakt bij assistentie in de omgeving, zoals bij Hangar 10 op Schiphol-Oost in 1968, het winkelcentrum in Uithoorn en de Makro in Duivendrecht in 1985 en de Cindu-brand en Bijlmerramp in 1992.

naar boven